Zeeuwse zeezeilers en het CWO

De Zeeuwse Zeezeilers zijn aangesloten bij het CWO.

Wat is het CWO nu precies?
De letters CWO staan voor Commissie Watersport Opleidingen. Zij is het overkoepelende orgaan voor de watersport die de diplomering binnen het varen regelt. Binnen het CWO zijn een heleboel disciplines die gaan van roeiboten tot en met zeezeilen. Voor alle disciplines zijn 4 diploma’s te behalen, waarbij aangemerkt moet worden dat niveau 4 het niveau voor de (beginnende) instructeur is.

De Zeeuwse Zeezeilers houden zich in principe alleen bezig met de CWO diploma’s zeezeilen.
De betekenis van de diploma’s zijn niet zo heel erg eenvoudig uit te leggen (daarvoor kan u bij het CWO een boekje* bestellen), maar simpel gezegd komt het hier op neer:

CWO zeezeilen 1
Dit betekent dat u bekent bent met hoe alles op een schip werkt en u een behoorlijk handje kunt helpen.
CWO zeezeilen 2
Het bezit van dit diploma betekent dat u in staat bent het schip langs de kust te varen met behulp van anderen tot Bft 5.
CWO zeezeilen 3
U bent in staat om tot Bft 7 het schip te varen waarbij u in staat bent de rest van de bemanning te instrueren over wat zij moeten doen. Dit ook tijdens oversteken en ‘s nachts.
CWO zeezeilen 4
U kunt het schip onder alle omstandigheden varen, ook met een onervaren bemanning.

De stappen tussen de verschillende diploma’s zijn nogal fors en dat is nog buiten de noodzakelijke theoretische kennis die u voor de verschillende diploma’s moet bezitten. Daarom wordt er een vorderingenstaat bijgehouden per diploma. Zodra deze helemaal is afgetekend behaald u het CWO diploma. De vorderingenstaten zijn niet zeilschool gebonden. Iedere CWO vaarschool kan ze invullen of verder gaan waar u gebleven was.
Voor de diploma’s 3 en 4 geldt dat deze tijdens een examen worden behaald nadat de vorderingenstaat vol is.

CWO 4 is alleen op aanvraag. CWO 3 van tevoren aanmelden.

Tijdens onze reizen kan u alle CWO diploma’s zeezeilen behalen en dus worden bij ons ook de vorderingenstaten bijgehouden en na een reis uitgedeeld en waar gewenst besproken. Tijdens onze reizen wordt instructie gegeven aan diegenen die dat willen en al onze lessen zijn gericht op het behalen van de CWO diploma’s. Zo wordt er ook ‘s avonds in de haven nog theorieles gegeven voor de liefhebbers.

Voor alles geldt echter: Niets moet alles mag.

 

*CWO boekjes kunt u bestellen bij het secretariaat van het CWO
of via dit pop-up venster downloaden in pdf